Subconstientul

(continuare din nr.84)

 

Pictura de Iurie Ciobanu
 
ENCICLOPEDIE A TUTUROR

Subconstientul este totalitatea fenomenelor si insusirilor psihologice si psihice ce nu persista permanent in sfera constiintei, dar care pot actiona selectiv si cu usurinta in sfera acesteia, in raport cu imprejurarile. Subconstientul este un fel de subconstiinta latenta si potentiala care este interioara, dar care coexista cu constiinta noastra si o deserveste cu fidelitate.
Pentru subconstient ca termen se mai utilizeaza combinatia de cuvinte: zona marginala a constiintei. Sau numele preconstient.
Pe seama subconstientului s-au pus elementele cristalizate ale constiintei uitate sau stinse, automatismele psihice, aspectele de deprindere si memorie potentiale, montajele intelectuale relectate, structurile operationale nereflexive, fenomenele perspective neintegrate constient care astfel indeplinesc functii regulatorii. In subconstient  intra, de asemenea, deprinderile de orice fel, atat bune cat si rele, operatiile necontrolate constient, cat si fenomenele de memorie potentiala cu toate energiile latente care exista in fiinta umana. Referindu-se la subconstient, Tudor Arghezi spunea: “Omule, nebunule, tu faci minuni fara sa stii. Si nu cunosti aproape deloc puterea formidabila a gandirii tale. Sa stii, ca tot ce inchipuieti este realizabil si se face direct proportional cu increderea ta. De ce te feresti sa stai de vorba cu tine insuti si sa te inchipuieti descoperindu-te un perfect zeu”.
Orice actiune a gandirii, a imaginatiei, a vorbitii poarta in sine o actiune. Omul insusi este intr-o masura nebanuita creatia gandirii. Ce gandeste – aia obtine.
Tot ce exista in noi, exista pretutindeni, ceea ce nu exista in noi, nu se afla nicaieri; toate comorile Universului sunt in adancul nostru, unde noi cautam raspunsuri.
Marele secret caracteristic geniilor si tuturor oamenilor cu adevarat mari din toate epocile, consta in capacitatea lor de a intra in contact constient sau spontan cu puterile nelimitate ale constientului, eliberandu-le. Daca puteti face la fel, veti fi capabili de performante extraordinare. Subconstientul este servitorul, consturctorul si sustinatorul corpului. Daca invatam cum sa ne folosim de el si in ce mod sa-i dam comenzi, el ne poate ridica fara efort pe culmi nebanuite, asigurandu-ne mereu succesul.
Orice gand este o cauza. Care mai devreme sau mai tarziu va produce o actiune buna sau rea. Orice traire sau stare interioara este efectul anumitor ganduri din trecutul apropiat sau departat. Actiunile pe care le-am comis cat si gandurile pe care le-am avut in trecut, spre exemplu, ne urmeaza ca o umbra, producand diferite rezultate care depind de fapt de personalitatea noastra.
De aia, sa nu intrebuintam niciodata formulari ca: nu am mijloace sai imi este imposibil… Subconstientul va asculta promt si va crea la comanda posibilitati sau lipsa de mijloace pe care le ganditi.
Din aceste motive, cautati sa va convingeti ca totul va este posibil prin antrenarea nelimitata a gandului care la randul sau, va comnada subconstientul.
Legea fundamentala a vietii este legea increderii depline in sine. Increderea numai intr-un ajutor exterior atrage mai devreme sau mai tarziu suferinta. Singura incredere in sine genereaza forta si bucurie, in plus aceasta incredere asigura tot odata sprijinul exterior de care aveti nevoie. Daca veti reusi intr-un tarziu sa deveniti stapanul propriul D-voastra cubconstient, veti deveni stapanul propriului destin. Daca va controlati subconstientul, deveniti imediat un model pentru ceilalti. Amintiti-va, ca in orice moment aveti posibilitatea de a alege: de a iubi in loc de a uri, de a fi sanatos si nu bolnav, de a fi fericit si nu suferind…
Deci, sa recapitulam. Tot ce se imprima in subconstientul nostru in forma de ganduri, idei, imagini, aspiratii, sperante se va exprima pe ecranul existentei noastre ca experiente, stari, conditii, intamplari sau evenimente. Din momentul in care ati inteles aceasta legatura, trebuie sa fiti extrem de prundenti in ceea ce priveste orientarea gandurilor, convingerilor si conceptiilor pe care le sustineti. Caci… ceea ce semanati, aceea si culegeti.  Forta credintei si increderii creaza realitatile dorite. Subconstientul puternic, debordand energie si concentrare mentala accelereaza atingerea scopului urmarit.
Vindecarile aparent miraculoase sunt, de fapt, efortul gandurilor pozitive de vindecare. Majoritatea bolilor incep in mintea noastra si continua in fizicul care reactioneaza la gandurile noastre negre. Dimpotriva: vizualizarea mentala a insanatosirii creaza premize fizice pentru realizarea acesteia.
Or, vizualizarea este legata de meditatie. Iar meditatia trebuie sa includa in mod neaparat acceptarea existentei unei solutii pe care subconstientul nostru o va releva; plus trairea anticipata a bucuriei succesului.
Orice imagine mentala clara sustinuta prin credinta si dinamizata cu perseverenta, va avea tendinta de a se realiza efectiv sub forma unui efect in virtutea miraculoasei legi a materializarii prin intermediul subconstientului.
Cea mai mare putere care ne dauneaza aspiratiile subconstientului este frica. Frica este de doua feluri: normala si anormala. Frica normala este un fel de sistem de alarma, a carei radacina se afla in instinctul de conservare si ne este data pentru a ne ocroti. Frica anormala ia nastere in galoparea necontrolata a imaginatiei. Or, atata timp cat imaginatia este constructiva si nu bolnavicioasa, noi suntem stapanii ei si nu invers.
Subconstientul nostru este mereu tanar. El nu imbatraneste niciodata, fiind in afara timpului. Etern. El face parte din Fiinta Universala a macrocosmosului. Si nu va muri niciodata.

Viata este un nume pe care il dam unei miraculoase puteri invizibile, neintelese si complexe. Rabdarea, stapanirea de sine, bunatatea, blandetea, iertarea, dragostea, abnegatia, bunavointa, credinta, bucuria, intelepciunea, fericirea, incantarea, intelegerea, toate aceste calitati sublime nu imbatranesc niciodata. Cultivati-le, exprimati-le, amplificati-le si veti ramane tineri atat cu spiritul cat si cu trupul. Si invers: veti imbatrani ca prin farmece, fiind irascibili, suspiciosi, egoisti, rautaciosi, certareti, gelosi si… deznadajduiti.

(va urma)

DOINA

DOINA