imaginea de Iurie Ciobanu
DOINA
 
ziare
MISCELLANEA

Criza economica : de ce si pana cand ?

Suntem in plina criza financiara mondiala, ale carei efecte se resimt din plin peste tot. Afla care sunt cauzele acesteia si cum te poti proteja…

La sfarsitul lunii septembrie 2008 SUA s-au confruntat cu cea mai mare criza financiara din ultimiin 30 de ani. Cauza acestei crize, pare, sa fi fost creditele ipotecare neacooperite care au dus la prabusirea sistemului bancar american. Este un lucru bine stiut, ca atunci cand economia americana este bolnava, economia intregului Mapamond se afla in mare impas, deoarece acest lucru va avea efecte directe sau indirecte asupra tarilor lumii. Asa dar, criza americana a generat o criza financiara la nivel mondial.
Primele semne ale crizei au aparut in 2007, mai precis pe 17 mai, cand Presedintele FED (Rezerva Federala Americana), Ben Bernanke facea public faptul ca, desi exista un numar de imprumuturi neplatite de catre banci, acest lucru nu va afecta economia in ansamblu ei.

Filmul Crizei financiare din SUA

14 iunie 2007 : se fac publice pierderile bancii Bear Stearns de 10% pentru primele trei luni ale anului.
17 iulie 2007 : reprezentantii bancii Bear Stearns declara, ca investitiilr facute intr-unul dintre fondurile acesteia nu mai au nici o valoare, iar un alt fond valoreaza doar 9% din valoarea sa initiala.
6 august 2007 : ca raspuns la panica populatiei Banca sus-pomenita deja trimite scrisori clientilor sai,  prin care anunta ca este stabila din punct de vedere financiar.
9 august 2007 : FED alimenteaza sistemul bancar cu suma de 62 de miliarde de dolari.
22 august 2007 : Lehman Brothers face publica inchiderea de imprumuturi secundare (subprime mortagage – imprumuturile acordate persoanelor cu probleme din punct de vedere al efectuarii platilor) si concedierea a 1200 de oameni.
20 septembrie 2007 : Bear Stearns declara public o reducere a veniturilor cu 68%.
Noiembrie 2007 : aceeasi banca trece la reduceri de personal si raporteaza pierderi de circa 1,6 miliarde de dolari.
10 martie 2008 : Bear Stearns infirma zvonurile, conform carora nu ar mai avea lichiditati.
16 martie 2008 : compania JP Morgan Chase va prelua Bear Stearns cu ajutorul guvernului american.
10 septembrie 2008 : Lehman Brothers este scoasa la vanzare din cauza unor pierderi de 4 miliarde de dolari.
15 septembrie 2008 : Lehman Brothers este declarata falimentara, iar actiunile companiei de asigurari AIG (American Insurance Group) inregistreaza o scadere drastica.
16 septembrie 2008 : guvernul federal va achizitiona 79,9% din AIG.
16 septembrie 2008 : Banca Federala SUA si cele din Europa si Asia alimenteaza piata bancara cu 180 miliarde de dolari pentru a facilita imprumuturile dintre banci.
28 septembrie 2008 : Congresul American si Casa Alba aproba planul de cumparare a datoriilor si imprumuturilor cu probleme ale companiilor financiare contra sumei de 700 miliarde de dolari.
1 octombrie 2008 : Senatul american revizueste planul stabilit la 28 septembrie, lansand un nou plan cu valoare de circa 110 miliarde de dolari, care consta in reduceri la taxe pentru clasa de mijloc, precum si in majorarea plafonului de asigurare a depunerilor la banci de la suma de 100.000 de dolari la cea de 250.000 de dolari.
3 octombrie 2008 : este aprobat noul pachet financiar revizuit si semnat de presedintele Bush.

Principalii afectati

AIG (American International Group Inc) este lider mondial pe piata asigurarilor internationale, avand succursale in peste 130 de tari.
Pe 16 septembrie 2008 Banca Rezervelor Mondiale din New-York a imprumutat AIG Inc cu suma de 85 miliarde de dolari in schimbul a 79,9% din actiuni, in vederea stabilizarii companiei, dar si pentru a-i oferi acesteia sa foloseasca activele sale intr-un mod cat mai economic.
Lehman Brothers Holdings este o corporatie de servicii financiare fondata de fratii cu acelasi nume in anul 1850. Printre activitatile acestei companii se numara : investitii bancare, capitalizare, studiul pietelor financiare si tranzactiilor, managementul investitiilor. Totodata, Lehman Brothers Holdings Inc este dealer primar pe piata bonurilor de trezorerie. Sediul central al companiei se afla la New-York, iar sediile regionale in Londra si Tokyo. Exista alte sute de oficii amplasate in toata lumea.
Pe 15 septembrie 2008 aceasta banca a inaintat guvernului american un document in vederea protejarii in caz de faliment (afisand datorii de 613 miliarde de dolari). In urma acestui document, corporatia va exista pe piata mondiala pana la sfarsitul procedurii de faliment, dar la o valoare care reprezinta o fractiune dintr-un procent al fostei sale valori.

Ce trebuie sa stiti

Criza financiara mondiala nu a luat sfarsit. Conform analistilor din domeniu, acest lucru se va intampla  abia pe la jumatatea anului 2009.

 

DOINA 

______________________________________________________________________________

cititi: ziare.ro, jurnal.md, timpul.md

ascultati: voceabasarabiei.net

ANUNTURI

22 decembrie 2008

 

 

 

16 iunie 2008

 

Daca sunati din Canada in Romania or in Basarabia, cel mai bun pret la ora actuala ofera NECC 4centi - Romania si 14centi- Basarabia*

tel:1-866-300-2610, referinta: ziarul DOINA

http://www.necctelecom.ca/NeccCanada/index.aspx

*pe pagina oficiala preturile sunt mai mari.

 

29 mai 2008

Societatea Pilgrim, cu sediul în Montreal, Quebec, fondată si condusă de Sebastian Tirtirau anuntă lansarea filmului documentar “Marea Sete”. Acest documentar este rezultatul celor 12 ani de muncă a lui Sebastian în mijlocul celor mai izolate triburi din lume, printre care Bushmenii Desertului Kalahari, triburile din Amazon, Vanuatu si inuitii din nordul Canadei. Filmul tratează situatia critică a acestor victime tăcute ale lăcomiei, războiului si sărăciei, precum si alte probleme curente care privesc întreaga omenire. O mărturie sinceră despre datoria pe care o avem fată de copiii nostri de a le lăsa mostenire o lume mai bună.


De asemenea, Societatea Pilgrim lansează cartea “Meridianele Tăcerii”, de Christian Tirtirau. Un voiaj fizic si spiritual pe puntea unui velier mereu fidel stăpânului, pentru opt luni de-a lungul Oceanului Pacific, această carte reprezintă mai mult decât un jurnal de bord. Cuprinzând introspectii atente, transformări, întrebări cu si fără răspunsuri, dorinta de a explora teritorii necu-
noscute, aceasta este o poveste adevărata despre vointă, frumusete, dragoste de viată si tot ce ne defineste ca fiinte umane.

Pentru a  ne contacta si pentru informatii:
www.societateapilgrim.ro
info@pilgrimsociety.com
Tel./Fax: 1-450-202-0588

Toll Free (North America only): 1-877-745-4796

________________________________________________________________________________

Site-uri probabil (in)utile

http://www.immigration-quebec.gouv.qc.ca/francais/index.html

http://www.cic.gc.ca/

http://www.granddictionnaire.com/btml/fra/r_motclef/index1024_1.asp

http://www.answers.com

http://www.wikipedia.org

 

 

top

DOINA